Dziś zostawię Wam menu na pierwsze 7 dni postu warzywno-owocowego.
O zasadach postu warzywno-owocowego pisałam przy okazji mojego poprzedniego postu, tutaj też znajdziecie podsumowanie.
Poprzedni post rozpisywałam Wam dzień po dniu, ale tym razem zrobię Wam menu na pierwszy tydzień.
Jadłospis składa się z pięciu posiłków: śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Można oczywiście pominąć II śniadanie i podwieczorek, jeśli takie są Wasze preferencje. Starałam się, żeby było kolorowo i różnorodnie oraz żeby uwzględnić dużo kiszonek jak zaleca dr Dąbrowska. Najlepiej do każdego posiłku, a jeśli się nie da, to chociaż 2 razy dziennie.
W nawiasach podałam, z czego poszczególne danie się składa. Są one bardzo proste w przygotowaniu, więc na pewno dacie radę 🙂 Do gotowanych dań będę podawała szczegółowe opisy lub wstawię osobny post i podlinkuję.
Życzę Wam smacznego i powodzenia 🙂 I wytrwałości 🙂
MENU NA 7 DNI
Dzień 1
START
- szklanka ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny
- szklanka zakwasu buraczanego (można zakwas podgrzać do 40 stopni w garnuszku lub dolać trochę ciepłej wody, żeby nie był zimny)
ŚNIADANIE
- kalafiornica
- surówka z 2 marchewek i jabłka z sokiem z cytryny (starta marchewka + starte jabłko + sok z cytryny)
- herbata z rumianku
II ŚNIADANIE
- zielony koktajl: garść szpinaku, garść jarmużu, natka pietruszki, 1/2 zielonego ogórka, 1/2 jabłka, 1/2 szklanki wody = wszystko blendujemy
OBIAD
- mieszanka kalafiora, brokuła i marchewki + zioła: tymianek, lubczyk, słodka papryka, sól i pieprz (ja użyłam mieszanki mrożonej, ale można ugotować warzywa). Mieszankę udusiłam z przyprawami i odrobiną wody na patelni
- garść kapusty kiszonej
- zblanszowany jarmuż z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi (ząbek czosnku „usmaż” na wodzie, dodaj umyty jarmuż, dolej łyżkę wody, przykryj pokrywką i duś 2-3 minuty, na koniec posól i popierz świeżo zmielonym pieprzem)
PODWIECZOREK
- sok z 2 marchewek, 1/4 selera, 1 korzenia pietruszki i 1/2 jabłka
KOLACJA
- duszone warzywa: papryka, cukinia, cebula, pomidorki koktajlowe i jarmuż plus ulubione przyprawy. Wszystko podlane odrobiną wody i duszone pod przykryciem do miękkości,
- Surówka z 1/4 białej, młodej kapusty, 2 małych marchewek i 1/2 jabłka + drobno krojona natka pietruszki + sok z cytryny +sól i pieprz
- 2 ogórki kiszone
- herbata z melisy
Dzień 2
START
- szklanka ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny
- szklanka zakwasu buraczanego (można zakwas podgrzać do 40 stopni w garnuszku lub dolać trochę ciepłej wody, żeby nie był zimny)
ŚNIADANIE
- Surówka z czerwonej kapusty i pomidora (1/4 główki czerwonej kapusty, 1 pomidor, natka pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, sól himalajska + pieprz)
- 3 różyczki brokuła i 3 różyczki kalafiora ugotowane na parze
- herbata z pokrzywy
II ŚNIADANIE
- zielony koktajl: garść szpinaku, garść jarmużu, natka pietruszki, 1/2 zielonego ogórka, 1/2 pomarańczy, 1 łodyga selera naciowego, 1/2 łyżeczki trawy jęczmiennej, 1/2 szklanki wody = wszystko blendujemy
OBIAD
- młoda kapusta gotowana z koperkiem i pomidorami
- surówka: mieszanka sałat, papryka, ogórek, dowolne kiełki
- 2 gotowane na parze lub w wodzie buraki
- 2 różyczki kalafiora
PODWIECZOREK
- sok wyciśnięty z 1/4 główki białej kapusty + 2 marchewki + 1/2 jabłka + 1 pietruszka
KOLACJA
- surówka: biała kapusta, marchew, 1/2 jabłka, natka pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz
- 3 ogórki kiszone
- leczo warzywne
- herbata z mniszka
Dzień 3
START
- szklanka ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny
- szklanka zakwasu buraczanego (można zakwas podgrzać do 40 stopni w garnuszku lub dolać trochę ciepłej wody, żeby nie był zimny)
ŚNIADANIE
- papryka pokrojona w słupki, 2 rzodkiewki, 1 pomidor z cebulą
- jarmuż zblanszowany z czosnkiem
- 3 różyczki kalafiora (ugotowane dzień wcześniej i „podsmażone” na patelni)
- herbata z rumianku
II ŚNIADANIE
- sok wyciśnięty z 1/4 główki czerwonej kapusty + 2 marchewki + 1/2 jabłka
OBIAD
- zupa krem warzywno-brokułowa (podstawowy wywar warzywny plus brokuł i wszystko zmiksowane, doprawione lubczykiem, solą i pieprzem)
- grillowana cukinia posypana ulubionymi ziołami
- 2 ogórki kiszone
- surówka: seler naciowy + marchewka + 1/2 jabłka
PODWIECZOREK
- zielony koktajl: garść szpinaku, garść jarmużu, natka pietruszki, 1/2 zielonego ogórka, 1/2 jabłka + 1 łodyga selera naciowego, 1/2 szklanki wody = wszystko blendujemy
KOLACJA
- młoda kapusta gotowana z koperkiem i pomidorami
- garść kapusty kiszonej z marchewką
- 2 różyczki brokuła gotowane na parze + 2 różyczki kalafiora
- sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych i kiełek
- 2 małe gotowane buraki
- herbata z kopru
Dzień 4
START
- szklanka ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny
- szklanka zakwasu buraczanego (można zakwas podgrzać do 40 stopni w garnuszku lub dolać trochę ciepłej wody, żeby nie był zimny)
ŚNIADANIE
- kalafiornica
- kapusta kiszona z natką pietruszki i dowolnymi kiełkami
- kalarepa pokrojona z słupki
- herbata z pokrzywy
II ŚNIADANIE
- sok wyciśnięty z 1 czerwonej papryki + 2 marchewki + 1/2 jabłka + garść jarmużu
OBIAD
- Leczo warzywne
- surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i ogórka kiszonego
- 3 różyczki brokuła gotowane na parze
PODWIECZOREK
- zielony koktajl: garść szpinaku, garść jarmużu, natka pietruszki, 1/2 zielonego ogórka, 1/2 kiwi + 1 łodyga selera naciowego, 1 płaska łyżeczka trawy jęczmiennej, 1/2 szklanki wody = wszystko blendujemy
KOLACJA
- miska zupy warzywno-brokułowej z dnia poprzedniego
- surówka: 2 starte marchewki + 1/2 pokrojonego grejpfruta + pomidorki koktajlowe
- kompot z jabłek
Dzień 5
START
- szklanka ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny
- szklanka zakwasu buraczanego (można zakwas podgrzać do 40 stopni w garnuszku lub dolać trochę ciepłej wody, żeby nie był zimny)
ŚNIADANIE
- surówka z 1/4 główki białej kapusty + 1 starta marchewka + 1/2 jabłka + 1 łyżka soku z cytryny + sól i pieprz
- 3 różyczki kalafiora i 3 różyczki brokuła
- 2 ogórki kiszone
- herbata z pokrzywy
II ŚNIADANIE
- zielony koktajl: garść szpinaku, garść jarmużu, natka pietruszki, 1/2 zielonego ogórka, 1/2 pomarańczy + 1/2 szklanki wody = wszystko blendujemy
OBIAD
- zupa pomidorowa z makaronem z cukinii
- 3 gotowane buraczki
- kiszona kapusta z koperkiem
PODWIECZOREK
- sok wyciśnięty z 3 marchewek + 1 jabłko + 1/2 selera + 1 mały burak świeży imbir (ok.2 cm)
KOLACJA
- „frytki” z selera z „keczupem”
- pomidorki koktajlowe z cebulą i natką pietruszki
- 1/2 grejpfruta posypanego cynamonem
- herbata miętowa
Dzień 6
START
- szklanka ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny
- szklanka zakwasu buraczanego (można zakwas podgrzać do 40 stopni w garnuszku lub dolać trochę ciepłej wody, żeby nie był zimny)
ŚNIADANIE
- 2 gotowane buraki
- surówka z 1/4 główki białej kapusty + 1 marchewka + 1/2 jabłka + natka pietruszki + 1 łyżka soku z cytryny + dowolne kiełki + sól i pieprz
- 2 kiszone ogórki
- 2 różyczki kalafiora i 2 różyczki brokuła
- kompot z jabłek
II ŚNIADANIE
- zielony koktajl: garść szpinaku, garść jarmużu, natka pietruszki, 1/2 zielonego ogórka, 1/2 kiwi + 1/2 jabłka + 1 płaska łyżeczka trawy jęczmiennej + 1/2 szklanki wody = wszystko blendujemy
OBIAD
- Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
- sałatka z brokuła, pomidora i selera naciowego
PODWIECZOREK
- sok wyciśnięty z 1/4 główki białej kapusty + 2 marchewki + 1/4 selera + 1/2 jabłka + 1 korzeń pietruszki
KOLACJA
- zupa pomidorowa z dnia poprzedniego
- surówka: mieszanka sałat, papryka, ogórek, dowolne kiełki
- miseczka kapusty kiszonej z natką pietruszki
- herbata z pokrzywy
Dzień 7
START
- szklanka ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny
- szklanka zakwasu buraczanego (można zakwas podgrzać do 40 stopni w garnuszku lub dolać trochę ciepłej wody, żeby nie był zimny)
ŚNIADANIE
- 2 marchewki starte na grubych oczkach z cząstkami pomarańczy i grejpfruta + pomidorki koktajlowe i szczypta cynamonu
- „kanapki” z kalarepy z ogórkiem kiszonym, pomidorem i natką pietruszki
- herbata z rumianku
II ŚNIADANIE
- sok wyciśnięty z 1 czerwonej papryki, 3 marchewek i 1 jabłka i 1 małego buraka
OBIAD
- zupa ogórkowa
- grillowana cukinia z ulubionymi przyprawami
- garść kiszonej kapusty z natką pietruszki
- 2 różyczki brokuła, 2 różyczki kalafiora
- 2 gotowane buraki
PODWIECZOREK
- zielony koktajl: garść szpinaku, garść jarmużu, natka pietruszki, koperek, 1/2 zielonego ogórka, + 1/2 jabłka + 1 płaska łyżeczka trawy jęczmiennej + 1/2 szklanki wody = wszystko blendujemy
KOLACJA
- Kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem
- 1/2 grejpfruta z cynamonem
- pieczony kalafior z natką pietruszki
- herbata z melisy
Dodatkowe informacje i wskazówki:
- Pamiętajcie, aby się nawadniać. Pijemy dużo w ciągu dnia, najlepiej jest sięgać po wodę z cytryną/świeżą miętą i szczyptą soli himalajskiej, a także po herbatki ziołowe (np. lipa, rumianek, koper włoski, mięta, rooibos).
- Niektóre dania są podlinkowane do konkretnych przepisów. Jeśli jakiś przepis zawiera składniki, których nie powinno jeść się podczas postu, po prostu pomińcie je i przygotujcie danie bez tych składników np. bez oleju.
- Ja zazwyczaj gotowałam jedno ciepłe danie typu zupa czy kapusta z koperkiem i jednego dnia jadłam je na obiad, kolejnego dnia na kolację itd. Tak samo robiłam z brokułem i kalafiorem. Gotowane warzywa trzymałam w lodówce, a kolejnego dnia odgrzewałam je na suchej patelni. Nie gotowałam ciepłych dań codziennie, bo samo krojenie, wyciskanie soków itd zajmuje dużo czasu, a kiedy trzeba jeszcze ugotować obiad dla rodziny, to ma się wrażenie, że się z kuchni nie wychodzi.
- Dania są dosyć proste, na zupy, kapustę gotowaną z koperkiem i leczo zostawię Wam przepisy w kolejnych postach.
- W razie jakichkolwiek pytań piszcie 🙂 Postaram się pomóc. Powodzenia!
Najnowsze komentarze