Okres jesienny w pełni, więc jak wiadomo okres przeziębieniowy ruszył pełną parą. Dzieci w przedszkolach, ludzie w sklepach dmuchają, kaszlą, kichają. Jeśli zatem szukasz prostego, ale skutecznego naturalnego środka na przeziębienie i grypę, to zapraszam na syrop z miodu, imbiru i cytryny!

Muszę się przyznać, że na sam dźwięk słowa syrop na przeziębienie, mam ciarki na skórze. Od razu stoi przed oczami słoik z cebulą stawiamy przy kaloryferze. Jakie to było wstrętne! Nie tknęłam takiego syropu od dzieciństwa, nie mogę się przemóc!

W krajach anglosaskich wymyślono inną wersję tego syropu. Dodano cytrynę i imbir. I wiecie co? To jest pyszne! Rozgrzeje Was, ulży w kaszlu czy pomoże przy bolącym gardle. Jeśli czujecie, że coś Was przewiało, coś Was bierze, od razu nastawcie sobie taki syrop i zajadajcie, pijcie z wodą czy herbatą. Pamiętajmy jednak, że napój nie może być gorący, bo miód straci swoje cenne właściwości ( woda musi mieć nie więcej niż 40 stopni C). Można go łyżeczką zjadać ze słoika, bez rozcieńczania, bo taki jest dobry!

Tej jesieni już kilka razy czułam się niewyraźnie. Ta pogoda jest tak zmienna, że albo za zimno, albo wręcz za ciepło i trzeba kurtki zrzucać, bo słońce mocno grzeje.  Nie narzekam, bo tak pięknej jesieni dawno nie było, jednak organizm jakoś nie może nadążyć za tymi zmianami. Kiedy jednak już czuję się kiepsko sięgam po kubek ciepłej wody z łyżką/dwiema tego syropu i tak sobie popijam w ciągu dnia.

1.Miód

Jeśli chodzi o ból gardła i kaszel, miód jest moim pierwszym narzędziem obrony. Działa fantastycznie na chore gardło i zmniejszenie kaszlu. Niektóre badania przeprowadzone przez naukowców z Penn State College of Medicine stwierdzają, że u dzieci z infekcją górnych dróg oddechowych miód zmniejszał kaszel w nocy i polepszał jakość snu lepiej niż  lekarstwa na kaszel. Całkiem niesamowite, prawda? Ponadto miód ma antyseptyczne i przeciwbakteryjne składniki, które mogą pomóc w walce z przeziębieniem i grypą, a także na inne problemy zdrowotne.

2. Imbir

Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, łagodzące ból gardła i właściwości antybakteryjne, pomagające zwalczać infekcje. Jest również dobrze znany jako naturalny lek na mdłości i wymioty, które mogą okazać się przydatne w przypadku grypy żołądkowej.

3. Cytryna

Cytryna i miód to idealny duet, jeśli chodzi o leki na przeziębienie i grypę. Zarówno miód, jak i cytryna pomagają łagodzić ból gardła i pomagają organizmowi zwalczać infekcje. Sok z cytryny zawiera witaminę C, która może skrócić czas trwania przeziębienia oraz przeciwutleniacze, które pomagają zwiększyć odporność.

4. Goździki

Goździki wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a nawet przeciwbólowe. Świetnie się nadają na ból zęba (sprawdzone!).

Składniki na słoik syropu:

  • 3 mniejsze lub 2 większe cytryny niewoskowane
  • 5 cm imbiru
  • miód w postaci lejącej
  • 10-15 goździków (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Cytryny wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój na cienkie plasterki.
  • Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • W słoiku układaj plastry cytryny (ja wbijam w nie dodatkowo goździki), na to starty imbir i tak naprzemiennie, aż do wykorzystania wszystkich plastrów cytryny.
  • Zalej miodem. Jeśli Twój miód nie ma lejącej konsystencji, możesz go lekko! podgrzać i wtedy zalać miksturę (nie zostawiaj go na ogniu, bo straci swoje właściwości).
  • Słoik wstaw do lodówki. Można już używać po 24 godzinach.
  • Łyżkę mikstury dodaj do ciepłej, nie gorącej wody wraz z plastrami cytryny. Ja goździki z tej mikstury żuję po wypiciu napoju przez chwilę, bo działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
  • Spożywaj na bieżąco, ja robię swoją miksturę do 3-4 dni.