O pokrzywie i jej prozdrowotnych właściwościach pisałam w poprzednim artykule, więc zachęcam do lektury 🙂

Dziś będzie o syropie z pokrzywy, wszak mamy jej wysyp akurat teraz, więc działajmy 🙂 Oprócz picia herbat czy wyciskania soków z tejże rośliny, możemy zrobić sobie na zimę prozdrowotny syrop 🙂

Syrop z pokrzywy według poniższej receptury to przede wszystkim źródło witaminy C, witamin z grypy B, kwasu foliowego, żelaza i miedzi. Te składniki są nieocenione w leczeniu i zapobieganiu anemii. Regularna kuracja pomoże odzyskać dziecku siły, apetyt, zdrowy wygląd, a przede wszystkim odbudować prawdziwą odporność organizmu. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, więc warto go podawać po zatruciu pokarmowym, silnych infekcjach czy po leczeniu antybiotykami.

Przepis znalazłam w książce Zbigniewa T. Nowaka „Pokrzywa przywraca zdrowie” i postanowiłam się nim z Wami podzielić.

Autor podaje, że jedna łyżeczka takiego syropu to odpowiednik małej garści świeżo zerwanych liści tej rośliny.

Składniki:

  • świeżo zebrane (koniecznie przed kwitnieniem) pędy pokrzywy
  • cukier (najlepszy jest trzcinowy lub kokosowy)
  • miód pszczeli

Przygotowanie:

  • Młode pędy pokrzywy najlepiej zerwij po deszczu, dokładnie je umyj, osusz i drobno posiekaj (oczywiście w rękawicach).
  • Posiekaną pokrzywę przesyp warstwami do staranie wyparzonego słoja, a każdą warstwę przesyp cukrem i ubij drewnianą łyżą. Postępuj tak aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwę pokrzywy zasyp obficie cukrem, zakręć słoik i ustaw w ciepłym miejscu lub na słońcu. Tylko uwaga! Koniecznie trzeba słoik owinąć szarym papierem.
  • Kolejnego dnia dosyp około 2 łyżek cukru i znów ubij drewnianą łyżką. Tę czynność powtórz przez kolejne 5-7 dni.
  • Po upływie 2−3 tygodni, kiedy na dnie zbierze się już dużo ciemnego (prawie czarnego) soku, odcedź sok przez gazę i mocno wyciśnij resztki pędów.
  • Do uzyskanego płynu dodaj jeszcze tyle miodu pszczelego, aby miał on wystarczająco gęstą konsystencję.
  • Gotowy sok – syrop z pokrzywy przelej do idealnie wyparzonych (szczelnych) niewielkich słoików (wyparzamy też koniecznie zakrętki) i przechowuj w lodówce. Prawidłowo sporządzony i przechowywany syrop z pokrzywy może służyć nawet 2−3 lata, a nawet dłużej.

 

Stosowanie:

  • Dorosłym zaleca się zażywać po 1 łyżce syropu 2−3 razy dziennie, np. po rozcieńczeniu w połowie szklanki ciepłej, przegotowanej wody (można dodać dla poprawienia nieco mdłego smaku trochę soku z cytryny).

  • Dzieciom od 3 do 5 roku życia podaje się po ½ −1 łyżeczce syropu z pokrzywy 1−2 razy dziennie.

  • Dzieciom powyżej 5 lat aplikujemy po 1 łyżeczce też 1−2 razy dziennie − także po rozcieńczeniu w połowie szklanki przegotowanej, ciepłej (nie gorącej!) wody. Można oczywiście stosować bez rozcieńczania wodą.

Taka kuracja powinna trwać co najmniej 4 tygodnie, potem robimy 2−tygodniową przerwę.

Na zdrowie!

Źródło: Zbigniew T. Nowak „Pokrzywa przywraca zdrowie”