„Bursztynek, bursztynek, znalazłam go na plaży
Słoneczna kropelka, kropelka złotych marzeń
Bursztynek, bursztynek, położę ci na dłoni
Gdy spojrzysz przez niego, mój uśmiech cię dogoni”

Przed odkryciem antybiotyków ludzie w Europie uznali, że bursztyn bałtycki ma moc leczniczą w chorobach zakaźnych i innych dolegliwościach. Palili bursztyn, wierząc w jego dymiące właściwości (podobno palący się bursztyn ładnie pachnie). Rodzime plemiona nadbałtyckie nosiły naturalne bursztynowe naszyjniki, bursztynowe bransoletki, wykonane z kamieni, które wyrzucono na brzeg. Wierzyli, że bursztyn obniża ciśnienie krwi, poprawia trawienie, koi nerwy, działa przeciwbólowo, przyspiesza gojenie ran i wzmocnia układ odpornościowy. Zawieszony na szyi zwalczał gorączkę, leczył choroby tarczycy czy bóle zębów. Uważali również, że klejnoty z bursztynu spowalniają proces starzenia się i rozwój zmarszczek, a to przekonanie jest obecnie naukowo uzasadnione silnym działaniem przeciwutleniającym kwasu bursztynowego. Używano go również do picia, miał wspomagać dolegliwości żołądkowe.

Bursztyn nazwano świętym kamieniem, dlatego też wykonywano z niego przeróżne talizmany i amulety, które miały przynosić harmonię i dobrą energię.

Jesteśmy niezwykłymi szczęściarzami, bo bałtycka odmiana bursztynu należy do jedynych z najbardziej wartościowych kamieni leczniczych na świecie. Jadąc nad Bałtyk można się zaopatrzyć w piękny bursztynowy wisior albo kupić gotowy rozkruszony bursztyn na nalewkę.

Skład bursztynu to węgiel (67-81%), tlen i woda (ok. 10%), kwas bursztynowy (3-8%) oraz siarka (ok. 1%). Zawiera  również mikroelementy, jak: magnez, żelazo, wapń, krzem, potas oraz kwasy żywiczne (kwas bursztynowy).

Właściwości nalewki bursztynowej 

Nalewka z bursztynu posiada silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe wobec tego często używana jest w celu złagodzenia bólu mięśni, kości czy do walki z gronkowcem złocistym. Działa również jako naturalny antybiotyk zatem wzmacnia odporność organizmu na infekcję wirusową i bakteryjną. Doskonale pomoże przy przeziębieniu czy grypie. Nalewka bursztynowa chroni również przed nadciśnieniem oraz chorobami serca i układu krążenia. Wzmacnia układ odpornościowy, a także reguluje pracę jelit oraz nerek. Warto również wiedzieć, że sam bursztyn noszony blisko ciała aktywizuje naszą energię, pozwala pozbyć się lęków i ograniczeń oraz chroni przed szkodliwym promieniowaniem i sprzyja pomyślności w biznesie. Pomaga zwalczyć stres i zmęczenie.

Bursztyn wytwarza ładunki ujemne, które mają istotny wpływ na zachowanie i odporności organizmu. Nadmiar jonów dodatnich pojawia się wskutek chorób i nadmiaru stresu. Bursztyn harmonizuje pracę organizmu, przynosząc harmonię i spokój ducha.

Wcieranie kilku kropel nalewki w czoło i skronie uśmierza bóle głowy. Nacieranie nalewką przynosi również ulgę w bólach mięśni, nerwobólach, bólach reumatycznych oraz stawowych. Przy stanach zapalnych gardła stosowanie płukanek w postaci rozcieńczonej nalewki pomaga efektywnie odkazić zainfekowane gardło. Tynktura z bursztynu działa zabójczo na bakterie, więc można wspomóc się przy walce z chociażby gronkowcem złocistym.

Jak zrobić nalewkę bursztynową?

Potrzebujemy nieoszlifowany bursztyn ( ja kupuje większy zapas w buteleczkach lub woreczkach jak jestem nad morzem, jeśli nie jedziecie teraz nad Bałtyk, to można oczywiście zakupić taki bursztyn na Allegro) i spirytus. Bursztyn zalewamy spirytusem i pozostawiamy taką buteleczkę w ciemnym miejscu na 14 dni. Po tym czasie nasza nalewka jest gotowa. Podczas tych 14 dni należy taką nalewkę wstrząsnąć 2-3 razy dziennie. Gdy nalewka nam się skończy, kamienie wyciągamy, kruszymy ( drewnianym wałkiem przez bawełnianą szmatkę) i zalewamy ponownie spirytusem. Bursztyn można zalewać 2 razy, a taka nalewka może stać bezterminowo, im dłużej tym jest mocniejsza.

Jak stosować nalewkę bursztynową?

Nalewkę bursztynową można stosować zewnętrznie jak i wewnętrznie, a spectrum jej działania jest dość szerokie.

Profilaktycznie na wzmocnienie organizmu: przez 14 dni 2-3 razy dziennie przed posiłkiem– dorośli 10 kropli, dzieci 5 kropli na pół szklanki wody.

Leczniczo: pić 3 razy dziennie przed posiłkiem po 25-30 kropli rozpuszczonych w 1/2 szklance wody.

Grypa, przeziębienie, gorączka, zapalenie oskrzeli/płuc: kilka razy dziennie nacierać nalewką klatkę piersiową, plecy, stopy, przeguby dłoni i miejsca pod kolanami i za uszami. Dodać również 1/2 łyżeczki do herbaty ( nie gorącej!), gardło płukać rozcieńczoną nalewką (½ łyżeczki nalewki rozcieńcz w pół szklanki wody i kilka razy dziennie wypłukuj gardło.). Przy wysokiej temperaturze należy również natrzeć miejsca pod kolanami i stopami. Powtarzać nacieranie codziennie rano i wieczorem, aż do ustąpienia przeziębienia. Można również wetrzeć nalewkę bursztynową 2 razy dziennie w nozdrza i okolice zatok przynosowych przy uporczywym katarze.

Bóle głowy, migrena: nacieramy nalewką środek czoła na wysokości nosa, skronie, miejsca za uszami oraz przeguby dłoni.

Nerwobóle, bóle stawów, bóle mięśni, bóle reumatyczne: kilka razy dziennie nacierać nalewką bolące miejsca.

Arytmia i problemy z sercem: nacierać niewielką ilością nalewki lewą stronę klatki piersiowej i mostek, pod pachą, lewą łopatkę, kręgosłup, a także skronie i przeguby dłoni. Można również dodawać  po 3 krople nalewki do herbaty kilka razy dziennie.

Nadciśnienie tętnicze:  codziennie rano na czczo wypić 1/2 szklanki wody z dodatkiem od 3 do 10 kropli nalewki bursztynowej. Zacząć od 3 kropli i stopniowo zwiększaj ich ilość, aż do 10. Zrobić 10 dni przerwy i ponownie zacząć dawkować od 3 do 10 kropli. Najlepiej taki cykl powtórzyć sześciokrotnie.

Biegunka:  20 kropli – dorośli, 10 kropli – dzieci wymieszane w 125 ml wody.

Gronkowiec złocisty (źródło)
Dorośli: 3x dziennie po 1 łyżeczce przez 14 dni
Dzieci: 3x dziennie po ½ łyżeczki przez 14 dni
Kurację powtórzyć po 2 tygodniach.

Pamiętajmy!

Bursztyn, tak jak miód, nie lubi gorących temperatur, więc zawsze dodajemy go do letniej, przestudzonej wody czy herbaty!