Dziś będzie o pyłku pszczelim. Używamy go całą rodziną w okresie jesienno-zimowym dla wzmocnienia odporności przed zimą i mrozami.
Czy wiesz, że pyłek pszczeli zawiera prawie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje ludzkie ciało, aby się rozwijać? Dlatego niemiecki Federalny Urząd ds. Zdrowia oficjalnie uznał go za lekarstwo.
Pyłek pszczeli jest bogaty w witaminy, minerały, białka, lipidy i kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy i bioflawonoidy – dzięki czemu jest antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym i antywirusowym środkiem, który wzmacnia naczynia włosowate, zmniejsza stany zapalne, stymuluje układ odpornościowy i naturalnie obniża poziom cholesterolu.
Pyłek pszczeli to nic innego, jak pyłki zebrane przez pszczoły z kwitnących roślin oraz po części przetworzone przez nie. Owady zbierają pyłek pod postacią drobnych kuleczek, które zanoszą do ula. Każda z kulek składa się z ok. 100 tysięcy ziaren, wśród nich są m.in. rośliny lecznicze, tj. dziurawiec, mniszek lekarski, dzika róża. Na wlocie do ula pszczelarze montują coś w rodzaju przeszkody, w której część pyłku zostaje zatrzymana. Następnie suszą go i wysyłają do sklepów. Świeży pyłek uzyskiwany prosto z ula ma w sobie dość dużą ilość wody i dzięki temu może być on zamrażany lub suszony, tak aby zostały zachowane jego dobroczynne właściwości.
Jak spożywać pyłek pszczeli?
- Zalewamy łyżkę pyłku ( można zacząć od 1/8 czy 1/4 łyżeczki i zwiększać powoli ilość pyłku) letnią wodą, dodajemy miodu, mieszamy i zostawiamy na blacie w kuchni do rana. Rano wszystko mieszamy, pyłek powinien się nam rozpuścić i taką miksturę wypijamy ok. 30 minut przed posiłkiem. Można wymieszać z sokiem czy koktajlem.
- Pyłek mielimy np. w młynku do kawy pulsacyjnie i taki rozdrobiony pyłek dodajemy do koktajli, owsianki, jogurtu itd. Rozdrabianie pyłku jest bardzo ważne, nasz organizm lepiej go wtedy przyswaja.
Kuracja pyłkiem pszczelim
Zgodnie z zasadami pyłek pszczeli powinno się przyjmować 3 razy w ciągu dnia, od 30 minut do 2 godzin przed posiłkiem. Dodatkowo, aby kuracja przyniosła prawidłowe efekty, musi ona trwać od 1 do 3 miesięcy i być powtarzana nawet kilka razy w ciągu roku. Należy pamiętać, aby po każdym zakończonym cyklu leczniczym stosować przerwę. Najlepszy moment na rozpoczęcie kuracji to jesień i wiosna. Jesienią uodparnia ona organizm przed zimowymi przeziębieniami, a wiosną działa wzmacniająco oraz uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów.
Dawkowanie dzienne wg zaleceń:
● Dzieci w wieku 3-5 lat – 10 gramów.
● Dzieci w wieku 6-12 lat – 15 gramów.
● Dzieci powyżej 12 lat oraz dorośli – 20 gramów.
● Dorośli podczas leczenia – 30-40 gramów.
Pamiętajmy, że jedna łyżeczka zawiera ok 5 gram pyłku pszczelego.
Korzyści płynące z przyjmowania pyłku:
1.Redukuje stan zapalny
Naukowcy sugerują, że pyłek może być stosowany w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych, początkowych stanach zwyrodnieniowych i chorobach wątroby. Badanie z 2010 r. opublikowane w Pharmaceutical Biology wykazało, że pyłek pszczoły miodnej wykazywał znaczące działanie przeciwzapalne, gdy podawano go myszom z martwicą wątroby wywołaną paracetamolem.
Inne badanie przeprowadzono w 2010 wykazało działanie przeciwzapalne ekstraktu pszczelego na obrzęk tylnej łapy szczura wywołany przez karagen, który znajduje się prawie w każdej śmietanie, jogurcie, serze, lodach, galaretkach czy wędlinach. Przeszukałam wszystkie półki sklepowe, żeby znaleźć śmietanę kremówkę bez karagenu. Niestety, trafiłam tylko na jeden produkt w jednym z supermarketów. Czyli musiałam się nieźle naszukać, żeby znaleźć śmietanę bez karagenu. Jest to możliwe, ale pokazuje, że dodają ten niebezpieczny emulgator dosłownie wszyscy producenci.
2. Działa jako przeciwutleniacz
Badanie z 2005 r. wykazało, że pyłek pszczeli ma właściwości przeciwutleniające, a enzymatyczne hydrolizaty z pyłku pszczelego są korzystne dla pacjentów przechodzących różne choroby, takie jak rak, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca czy nadciśnienie.
Pyłek pszczeli zawiera szeroką gamę przeciwutleniaczy, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, które są powiązane z chorobami przewlekłymi, w tym z rakiem i cukrzycą typu 2. Czyli działa również profilaktycznie.
5. Doskonały suplement diety, w szczególności dla kobiet w ciąży i dzieci
Badania na zwierzętach sugerują, że pyłek pszczeli może być stosowany jako cenny suplement diety. Badania wykazały, że myszy i szczury karmione pyłkiem wykazały wyższą zawartość witaminy C i magnezu w grasicy, mięśniu sercowym i mięśniach szkieletowych. Miały również wyższą zawartość hemoglobiny i większą liczbę czerwonych krwinek po spożyciu pyłku. Pyłek pszczeli faktycznie wydłużył życie eksperymentalnych zwierząt.
Ciekawe badanie opublikowane w Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition oceniło wpływ pyłku pszczelego na 40 białych królików nowozelandzkich, które były równo podzielone pomiędzy cztery grupy i otrzymywały roztwór wodny bez pyłku pszczelego( grupa kontrolna) oraz te które otrzymały po 100, 200 lub 300 miligramów pyłku pszczelego na kilogram masy ciała. Łączono je później z królikami, które nie były objęte eksperymentem i badano króliki, które poczęto i którym podawano pyłek pszczeli od 4 do 12 tygodnia życia. Króliki te ladnie zwiększały masę ciała, czyli rosły zdrowo, zwiększała się wydajność mleka matki i poprawiała się morfologia krwi.
Podobne korzyści płynące z pyłku pszczelego zostały przedstawione w badaniu z 1994 r. dotyczącym ciężarnych szczurów i wzrostu płodu.
Te badania na zwierzętach sugerują, że pyłek pszczeli ma wysoką wartość odżywczą i działa jako suplement dla zwierząt z niedoborami żywieniowymi. Badacze sugerują, że może to być pomocne w przypadku dzieci, które nie mają apetytu lub mają opóźnienie rozwojowe. Może również pomóc niedożywionym dzieciom i dorosłym, zwłaszcza przed i po zabiegu chirurgicznym, w okresie silnego stresu fizycznego lub psychicznego.
6. Łagodzi objawy menopauzy
W badaniu przeprowadzonym w 2015 roku w Niemczech stwierdzono, że zarówno miód, jak i pyłek pszczeli zmniejszyły dolegliwości pacjentek z rakiem piersi. Ponad dwie trzecie pacjentek, które ukończyli badanie, zgłosiło poprawę swoich objawów.
Badacze sugerują, że pyłek pszczeli i miód mogą być oferowane kobietom, które nie zareagowały na inne metody leczenia, aby poradzić sobie z objawami menopauzy. Wykryto również, że flawonoidy znajdujące się w miodzie i pyłku okazały się zapobiegać rakowi piersi, więc pyłek powinien być przyjmowany przez kobiety z objawami menopauzy, jak i również te, które mają w rodzinie przypadki raka piersi.
7. Pomaga złagodzić stres
Ze względu na właściwości odżywcze i tonizujące pyłek pszczeli poprawia dopływ krwi do tkanki nerwowej, wzmacniając zdolności umysłowe i wzmacniając system nerwowy, który może być osłabiony przez stres. To sprawia, że jest jednym z najbardziej skutecznych naturalnych środków zmniejszających stres . Może być szczególnie przydatny dla osób z brakiem energii, zwłaszcza osób starszych. Nawet niewielkie dawki pyłku pszczelego przez dłuższy czas mogą poprawić nastrój i wytrzymałość fizyczną, wzmacniając w ten sposób pragnienie życia.
8. Dba o nasze zdrowie
Pyłek pomaga poprawić krążenie krwi w naczyniach i nawilża skórę. Przeciwzapalne i przeciwbólowe działanie flawonoidów w pyłku pomaga złagodzić ból i zapobiegać agregacji płytek krwi. Pyłek pomaga również zapobiegać infekcjom ze względu na ich aktywność przeciwdrobnoustrojową, umożliwiając szybkie gojenie się ran lub oparzeń.
Ponieważ pyłek pszczeli jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, może również pomóc skórze wyglądać młodziej i promienniej. Pobudza dopływ krwi do wszystkich komórek skóry, pomaga odtruwać organizm, zmniejsza widoczność zmarszczek i przyspiesza proces gojenia.
Ostrożności nigdy za wiele
Jak każda substancja, pyłek może wywoływać reakcje alergiczne. Jeśli zauważysz swędzenie, obrzęk, duszność lub zawroty głowy po spożyciu pyłku, przerwij spożywanie. Może również wywoływać zaczerwienienie spojówek, pokrzywki, zaburzenia układu pokarmowego takie jak wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga oraz obrzęki.
Są osoby, które nie mogą znieść smaku pyłku, więc zacznij od małych ilości, aż się nie przyzwyczaisz do smaku i zapachu. Zacznij od 1/8 czy 1/4 łyżeczki i zobacz, jak się czujesz.
Większość dowodów dotyczących pyłku i jego składników pochodzi z badań na zwierzętach. Konieczne są dalsze badania na ludziach w celu wyjaśnienia korzyści dla zdrowia.
Żródła: https://draxe.com/bee-pollen/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/, https://www.mercola.com/article/diet/bee_pollen.htm,
Najnowsze komentarze