Sezon na przeziębienia, infekcje i choroby uważam za otwarty, więc trzeba mieć pod ręką nalewkę z propolisu.

Propolis to naturalny antybiotyk, który działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, antygrzybiczno, antywirusowo, przeciwpierwotniakowo, znieczulająco i regenerująco. Zwalcza gronkowca złocistego, dwoinki kataralne, paciorkowce oraz niektóre szczepy prądków gruźlicy. Przeciwdziała rozwojowi wirusa grypy, grzybów drożdżoidalnych, zapalenia mózgu, a także niszczy pierwotniaki wywołujące rzęsistkowicę, toksoplazmozę i lambiozę.

Działa nie tylko wewnętrznie, ale można propolis stosować zewnętrznie. Przyspiesza gojenie się ran, leczy schorzenia skóry (grzybice, trądzik, czyraki, oparzenia, łuszczyce). Stosować go można również w schorzeniach układu oddechowego, zapaleniu jamy ustnej i gardła. Poleca się go osobom cierpiącym na hemoroidy, wrzody i stany zapalne żołądka, dwunastnicy i jelit oraz choroby dróg moczowych.

Czym jest propolis? 

Propolis jest wytwarzany przez pszczoły z wydzielin pokrywających pączki liściowe roślin. Zbierają je między innymi z różnych gatunków topoli oraz z żywic drzew. Kiedy przyjrzymy się uważniej nazwie tego pszczelego specyfiku, zastanowi nas jej nieco obco brzmiąca melodia. I bardzo słusznie, bo kiedy podzielimy ten wyraz, to uzyskamy: „pro” czyli z greckiego: przed, oraz „polis” oznaczające miasto. „Przed miastem” to inaczej przedmurze, stanowiące określenie architektoniczne. Przedmurze w Średniowieczu miało być pierwszą poważną przeszkodą na drodze zdobywających warownię.
Propolis jest ochroną pszczół przed patogenami i szkodnikami ulowymi. Nierzadko pszczelarze odnajdują niepożądanych w ulu gości starannie zakonserwowanych przez pszczoły propolisem. Pszczoły pokrywają kitem pszczelim również ściany i ramki w świeżo zasiedlanym ulu.

Z czego składa się propolis?

Dotychczas wyodrębniono około 300 substancji wchodzących w skład propolisu. Wśród poznanych składników propolisu znajdują się substancje z grupy: flawonoidów (m.in. apigenina, galangina, chryzyna, kwercetyna, pinocembryna, pinostrobina), kwasów fenolowych, estrów aromatycznych (ester benzylowy kwasu p-kumarowego, ester pentenylowy i fenetylowy kwasu kawowego, kwas cynamowy i jego pochodne), alkoholofenoli, ketofenoli, kumaryny, substancje lipidowe i woskowe, witaminy ( prowitamina A, wit. B1, wit. B2, B5, B6, C, D, E), biopierwiastki ( takie jak wapń, mangan, magnez, cynk, cyna, miedź, krzem, żelazo, glin, srebro, sód, potas, chrom, stront, bar, kadm, wanad, tytan,),  związki białkowe, substancje biotyczne, balsamiczne i inne.

Jak zrobić nalewkę z propolisu?

  • 30g – 50g kitu pszczelego
  • 80g wody
  • 200g spirytusu 96%

Przygotowanie:

  • Kit pszczeli zalewamy mieszanką wody i spirytusu i pozostawiamy w ciemnym miejscu na 2-3 tygodnie.
  • Codziennie trzeba miksturą potrząsnąć.
  • Po tych 2-3 tygodniach  nalewkę filtrujemy przez gazę, zlewamy do butelki i przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu ( nie jest to czynność obowiązkowa, można zostawić nalewkę bez filtrowania jej)

Właściwości lecznicze propolisu:

  • grypa, katar, przeziębienia górnych dróg oddechowych, nieżyty, angina: 15-20 kropli na łyżeczkę miodu 3 razy dziennie lub  30 kropli na 200 ml ciepłej herbaty/wody do popijania (można płukać tym gardło)
  • zapalenie krtani, tchawicy: zaparzyć herbatę z rumianku, dodać 50 kropli nalewki. Płukać gardło 3 razy dziennie
  • na wzmocnienie odporności, gdy boli żołądek na łyżeczkę do herbaty nalewamy przegotowaną, chłodną wodę i 7-8 kropel propolisu. Taką zawiesinę należy wypić (nie popijać) 3 razy dziennie
  • wrzody żołądka i dwunastnicy: na łyżeczkę miodu nakropić 20 kropli nalewki. Spożywać 3 razy dziennie 20 minut przed jedzeniem
  • przy stanach zapalnych żołądka i jelit, początkowym stadium choroby wrzodowej żołądka wspomagająco: do połowy szklanki wody, herbaty lub innego płynu wkropić 20-40 kropli nalewki. Pić 2-3 razy dziennie 20-30 minut przed jedzeniem
  • afty – nalewkę propolisową nakładać miejscowo przy pomocy np.: patyczka do czyszczenia uszu 3 razy dziennie
  • paradontoza, zapalenie jamy ustnej: do ½ szklanki letniej wody dodać 40 kropli nalewki. Płukać jamę ustną kilka razy dziennie
  • ból zęba – należy przykładać tampon z waty nasączony wyciągiem z propolisu
  • grzybica międzypalcowa (Trichophyton mentagrophytes lub Epidermophyton floccosum): przemywać rozcieńczoną nalewką 1:50 palce nóg
  • do kompresów i przemywania ran, stłuczeń, oparzeń: do 100 ml przegotowanej wody wlać 1 ml nalewki. Do wykonywania kompresów (na stłuczenie) zamoczyć kilka warstw gazy i nałożyć na chore miejsce,
  • rany żylakowe: przykładać kompresy nasączone rozcieńczoną nalewką 1:50, owinąć bandażem
  • inhalacje: do talerza z gorącą wodą wlać 40-50 kropli nalewki, używać do inhalacji pod ręcznikiem
  • zapalenie prostaty: zażywać dwa razy dziennie po 20 kropli nalewki na łyżeczkę miodu lub ½ szklanki wody, mleka lub innego napoju
  • nadciśnienie tętnicze: zażywać raz dziennie 30 kropli nalewki na łyżeczkę miodu lub ½ szklanki wody, mleka lub innego napoju
  • zapalenie pęcherza, cewki moczowej: zażywać po 15 kropli nalewki 4-5 razy dziennie
  • zapalenie wątroby przewlekłe i wirusowe – 50 kropli na ½ szklanki letniej, przegotowanej wody (2 razy dziennie)
  • odciski: odpowiednią do wielkości odcisku ilość kitu (1-3 gram) ugnieść w palcach dla uzyskania dużej plastyczności. Następnie nałożyć cienki plaster propolisu na odcisk i zabandażować. Po kilku (3-4) dniach zdjąć opatrunek. Zalecane jest przed nałożeniem propolisu, dobrze odcisk wymoczyć w osolonej, gorącej wodzie, aby zmiękczyć nagniotek.

Napar na przeziębienie i grypę

  • Zaparzyć herbatę z rumianku, dodać 2 łyżki miodu, soku z połowy cytryny, 40 kropli nalewki propolisowej. Pić 3 razy dziennie

Ważne!

Przed leczniczym zastosowaniem nalewki z  propolisu, należy się najpierw upewnić, czy nie jesteśmy na niego uczuleni! Na propolis uczulonych jest 0,84% zdrowych ludzi i 2,44% pacjentów oddziałów dermatologicznych.
Możemy to sprawdzić poprzez pocieranie propolisem delikatnych części dłoni i obserwowaniu czy nie występuje reakcja alergiczna (zaczerwienienie, swędzenie).
Podatne na alergię propolisową są zwykle osoby uczulone na użądlenia pszczół, inne produkty pszczele, cierpiące na alergiczne schorzenia skóry i dróg oddechowych. Nadwrażliwość na propolis może także występować u osób uczulonych na leki, kosmetyki, detergenty i olejki eteryczne.

 

Zródła:

https://sklep.miodybartkowiaka.pl/blog/wlasciwosci-zdrowotne-produktow-pszczelich/jak-przygotowac-nalewke-z-propolisu

https://ulikroztocze.pl/pszczeli_kit_propolis.php