Mamy sezon na świeżą żurawinę. Można ją kupić już w sklepach czy na straganach. Cieszy oko pięknym rubinowym kolorem i od razu kojarzy się ze świętami. Jednak oprócz pięknego wygląda żurawina zachwyca prozdrowotnymi właściwościami. Zatem, dlaczego warto po nią sięgać?

Żurawina jest bogata w przeciwutleniacze, zawiera ich najwięcej ze wszystkich owoców! Przebija przy tym truskawki, szpinak czy nawet brokuły! Przeciwutleniacze blokują niszczące działanie wolnych rodników.

Ze względu na swoje właściwości, żurawina jest uważana również za naturalny antybiotyk, zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów jak witamina C, A, B1, B2, magnez, fosfor, jod, potas czy żelazo. Zawiera też sporo błonnika,

Tutaj macie zestawienie, co dokładnie zawiera szklanka żurawiny (około 100 – 110 gram):

  • 50,6 kalorii
  • 13,4 gramów węglowodanów
  • 0,4 grama białka
  • 0,1 grama tłuszczu
  • 5,1 gramów włókna
  • 14,6 miligrama witaminy C
  • 0,4 miligrama manganu
  • 1,3 miligrama witaminy E
  • 5,6 mikrogramów witaminy K
  • 0,1 miligrama witaminy B6
  • 0,3 miligrama kwasu pantotenowego
  • 93,5 miligrama potasu
  • 0,1 miligrama miedzi

Właściwości prozdrowotne żurawiny:

  1. Leczy i zapobiega zakażeniom dróg moczowych
  2. Zmniejsza stan zapalny
  3. Może pomóc w zapobieganiu nowotworom
  4. Podnosi układ odpornościowy
  5. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy
  6. Zmniejsza ryzyko chorób serca

1. Leczy i zapobiega zakażeniom dróg moczowych

Żurawina jest prawdopodobnie najbardziej znana z leczenia infekcji dróg moczowych. Ta przypadłość dotyka 50 razy częściej  kobiety niż mężczyzn ze względu na lokalizację cewki moczowej. Infekcja może dotykać dowolną część dróg moczowych, ale najczęściej występują w pęcherzu moczowym (zapalenie pęcherza).

Infekcja powoduje częste i bolesne oddawanie moczu, a czasem ból brzucha lub krew w moczu. Większość infekcji spowodowana jest przez szkodliwą bakterię zwaną Escherichia coli  (lub E. coli). Korzyści płynące z żurawiny wynikają z tego, że naturalne składniki żurawiny, uniemożliwiając chorobotwórczym bakteriom przyleganie do ścian nabłonka dróg moczowych, hamują ich rozwój i dalsze namnażanie. Nie mając punktu przyczepienia, bakterie są usuwane z organizmu w naturalny sposób. Według badań, żurawina wpływa korzystnie na drogi moczowe już po dwóch godzinach od jej zjedzenia (lub wypicia) i ten korzystny wpływ utrzymuje się jeszcze przez ponad 10 godzin. Dzięki temu całe drogi moczowe, w tym intensywnie pracujące nerki, są lepiej chronione.

Profilaktycznie można wypijać od jednej do dwóch szklanek soku żurawinowego dziennie. Najlepiej niesłodzonego. Badania wykazują, że kobiety, które piją sok żurawinowy rzadziej łapią infekcje dróg moczowych.

A teraz wskażmy parę badań.

W tym badaniu uczestniczyło 20 kobiet z nawracającą infekcją dróg moczowych, które spożywały jedną porcję słodzonej i suszonej żurawiny codziennie przez dwa tygodnie. Ponad połowa kobiet nie doświadczyła powrotu infekcji w ciągu sześciu miesięcy od badania, a średni wskaźnik występowania infekcji dróg moczowych w ciągu sześciu miesięcy znacznie się zmniejszył. Wyniki tego badania wskazują na korzystny wpływ spożywania żurawiny w celu zmniejszenia liczby zachorowań na tę przypadłość. I tu warto podkreślić, że nawet suszona, słodzona żurawina działa!

Natomiast w tym badaniu porównano sok żurawinowy i kapsułki/tabletki z placebo lub wodą. Wyniki wykazały, że w ciągu następnych 12 miesięcy zmniejszyła się częstotliwość występowania infekcji dróg moczowych o 35 %, kiedy przyjmowano sok żurawinowy, a wśród kobiet z nawracającymi infekcjami żurawina zmniejsza roczną liczbę nowych infekcji o 39 %.

2. Zmniejsza stan zapalny

Stan zapalny jest źródłem wielu powszechnych chorób obserwowanych w krajach rozwiniętych, w tym chorób serca, chorób autoimmunologicznych, raka, cukrzycy i innych. Naturalne środki przeciwzapalne, takie jak żurawina, pomagają naturalnie zwalczać stany zapalne z powodu przeciwutleniaczy, które hamują rozwój wolnych rodników. 

Największe stężenie przeciwutleniaczy znajduje się w owocach i warzywach o ciemnym, czy ciemnoczerwonym kolorze jak żurawina, czy granatowym/fioletowym jak borówki/jagody. Jagody również mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, ale wygląda na to, że żurawina ma tych przeciwutleniaczy najwięcej ze wszystkich owoców.

Stan zapalny występuje, gdy układ odpornościowy organizmu działa bardzo intensywnie, starając się uwolnić organizm od toksyn, które pochodzą z niezdrowej diety, zanieczyszczeń środowiska czy innych rzeczy. Dieta o niskiej zawartości przeciwutleniaczy powoduje nagromadzenie się wolnych rodników w organizmie.

Każdy z nas wytwarza wolne rodniki, ale gdy pozostają one niekontrolowane, sieją spustoszenie w organizmie,  uszkadzają DNA, błony komórkowe i enzymy. Często spożywanie żywności przeciwzapalnej jest skorelowana z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka, lepszym funkcjonowaniem mózgu, zdrowszym poziomem cholesterolu i trójglicerydów, a także zmniejsza częstotliwość występowania cukrzycy i chorób autoimmunologicznych, takich jak zapalenie stawów.

3. Może pomóc w zapobieganiu niektórym nowotworom

Badania wykazały, że substancje występujące z żurawinie są pomocne w zapobieganiu nowotworom piersi, okrężnicy, płuc i prostaty.

Owoc żurawiny jak również owoc borówki amerykańskiej dzięki substancjom odżywczym o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym,  mają potencjalną zdolność ograniczania rozwoju i ciężkości niektórych typów nowotworów i chorób naczyniowych(  źródło 1, źródło 2 ).

Przeciwutleniacze są niezbędne do optymalizacji zdrowia poprzez zwalczanie wolnych rodników, które mogą uszkadzać struktury komórkowe, jak również DNA. Coraz więcej dowodów z różnych badań sugeruje, że wysoka zawartość flawonoidów przeciwutleniających w żurawinach i borówkach może pomóc w powstrzymaniu rozwoju chorób związanych z wiekiem, dzięki ich zdolności do ograniczania stresu oksydacyjnego. Właśnie dlatego są jednymi z najlepszych na świecie produktów do walki z rakiem .

Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ niestety wielu ludzi doświadcza wysokiego poziomu stresu oksydacyjnego w wyniku przewlekłego stanu zapalnego wywołanego przez złą dietę, stres psychiczny i niezdrowe środowisko.

4. Podnosi układ odpornościowy

Zgodnie z niektórymi badaniami ekstrakt z żurawiny może poprawić wiele aspektów funkcjonowania układu immunologicznego i może obniżyć częstotliwość objawów przeziębienia i grypy, a wszystko dzięki substancjom zwanym proantocyjanidyny.

Proantocyjanidyny odnoszą się do większej klasy polifenoli, które są powszechnie obecne w jagodach i żurawinie. Te potężne polifenole są zdolne do pielęgnowania wyściółki jelita, gdzie w rzeczywistości znajduje się znaczna część układu odpornościowego. Proantocyjanidyny wykazują również silne działanie bakteriobójcze.

Żurawina może odstraszać szkodliwe bakterie i wirusy, dzięki czemu zdrowe bakterie wspomagające układ odpornościowy są w stanie się rozwijać i tworzyć potężną obronę przed rożnymi patogenami.

Wyjątkowa jest również szczególna kombinacja trzech przeciwutleniaczy zawartych w żurawinach: resweratrolu , piceatannolu i pterostylbenu. Niektóre badania wykazały, że istnieje unikalna synergia między tymi, zwalczającymi choroby, substancjami odżywczymi. Mikroskładniki odżywcze w żurawinie zapewniają maksymalne korzyści antyoksydacyjne tylko wtedy, gdy są spożywane w połączeniu ze sobą, a także tylko wtedy, gdy są spożywane razem z innymi przeciwutleniaczami, jak mangan czy witamina C ( które również występują w żurawinie).

Ta wyjątkowa i naturalnie występująca mieszanka przeciwutleniaczy z żurawiny, która zapewnia nam najwięcej korzyści zdrowotnych, powinna być spożywana w formie naturalnej, bo każda forma przetwarzania żurawiny (gotowanie, duszenie) zmniejsza te korzyści.

5. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy

Uważa się, że żurawina ma właściwości oczyszczające, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i moczopędne. Pomaga organizmowi wyeliminować toksyny, eliminuje wzdęcia i efekt napuchniętego brzucha.

Ostatnie badania wykazały, że żurawina pomaga zoptymalizować równowagę bakterii w całym naszym przewodzie pokarmowym, zachowując się podobnie jak probiotyki występujące w kefirze czy jogurcie. Żurawina ma zdolność do równoważenia bakterii w organizmie, zmniejsza ilość szkodliwych „złych” bakterii i ułatwia namnażanie „dobrych” pożytecznych bakterii. To nie tylko łagodzi objawy, takie jak zaparcia, biegunka i zgaga, ale także pomaga zwiększyć odporność i wchłanianie składników odżywczych.

6. Zmniejsza ryzyko chorób serca

Korzyści sercowo-naczyniowe płynące z żurawiny wynikają z faktu, jaki wpływ przeciwutleniacze i przeciwzapalne składniki odżywcze mają na nasz organizm.  Żurawina jest całkowicie naturalnym sposobem na zmniejszenie ryzyka zawału serca lub udaru, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne, zmniejsza stan zapalny i zwiększa przepływ krwi.

Wiele badań wykazało, że pacjenci przyjmujący ekstrakt z żurawiny lub jedzący całe, świeże owoce doświadczają dodatniego rozszerzenia naczyń krwionośnych i zwiększonego przepływu krwi, a pozytywne efekty obserwowano zarówno w skurczowym, jak i rozkurczowym ciśnieniu krwi. Są również doskonałym źródłem witaminy C, która obniża ciśnienie krwi. Według najnowszych badań, spożywanie żurawiny może obniżyć zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi, co przyczynia się do zdrowszego układu krążenia i zmniejszenia ryzyka chorób serca i udaru mózgu.

Wiele ostatnich badań wykazało, że świeża żurawina lepiej chroni układ sercowo-naczyniowy i wątrobę niż jej ekstrakty.  To kolejny powód, by kupić świeżą żurawinę i wykorzystać ją w wielu przepisach.

Źródło: https://draxe.com/cranberries/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24139545, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370320/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17533651, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2873024/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19281335