Ostatni post opiewał wartości zdrowotne i odżywcze pyłku pszczelego, więc dlaczego tego nie wykorzystać i nie zrobić sobie pysznego koktajlu, który wzmocni nasz organizm i podniesie odporność?
Szerzej o pyłku pszczelim pisałam tutaj, a Was dziś zachęcam do zrobienia koktajlu z dodatkiem tych małych ziarenek mocy.
Te małe kuleczki napakowane są wartościami odżywczymi, które utrzymują Twój organizm w znakomitej formie. Jego skład jest tak skomplikowany, że nie jest do końca nawet znany! Wiemy, że jest bogaty w witaminy, minerały, białka, lipidy i kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy i bioflawonoidy. Jednak naukowcom nie udało się stworzyć syntetycznego pyłku, właśnie z powodu jego obszernego składu. Wszystkie witaminy i suplementy z apteki chowają się przed tym wspaniałym produktem.
Nie zawsze pamiętam, żeby zalać go na noc wodą i wypić rano porcję zdrowia, więc czasem posiłkuję się takim prozdrowotnym koktajlem. Ciebie też oczywiście zachęcam do spróbowania 🙂
Składniki:
- 1 1/2 banana
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka pyłku pszczelego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki nerkowców
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wskazówki
- Jeśli nie masz mocnego blendera, nerkowce wcześniej namocz albo je pomiń.
- Ja mam w zamrażarce zawsze pokrojone banany, więc można śmiało dać 1/2 banana z zamrażarki. Koktajl będzie jeszcze lepszy!
- Śmiało dorzuć kawałek mango czy ananasa jeśli masz.
Najnowsze komentarze