Ostatni post opiewał wartości zdrowotne i odżywcze pyłku pszczelego, więc dlaczego tego nie wykorzystać i nie zrobić sobie pysznego koktajlu, który wzmocni nasz organizm i podniesie odporność?

Szerzej o pyłku pszczelim pisałam tutaj, a Was dziś zachęcam do zrobienia koktajlu z dodatkiem tych małych ziarenek mocy.

Te małe kuleczki napakowane są wartościami odżywczymi, które utrzymują Twój organizm w znakomitej formie. Jego skład jest tak skomplikowany, że nie jest do końca nawet znany! Wiemy, że jest bogaty w witaminy, minerały, białka, lipidy i kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy i bioflawonoidy. Jednak naukowcom nie udało się stworzyć syntetycznego pyłku, właśnie z powodu jego obszernego składu. Wszystkie witaminy i suplementy z apteki chowają się przed tym wspaniałym produktem.

Nie zawsze pamiętam, żeby zalać go na noc wodą i wypić rano porcję zdrowia, więc czasem posiłkuję się takim prozdrowotnym koktajlem. Ciebie też oczywiście zachęcam do spróbowania 🙂

 

Składniki:

  • 1 1/2 banana
  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka pyłku pszczelego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki nerkowców

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wskazówki

  • Jeśli nie masz mocnego blendera, nerkowce wcześniej namocz albo je pomiń.
  • Ja mam w zamrażarce zawsze pokrojone banany, więc można śmiało dać 1/2 banana z zamrażarki. Koktajl będzie jeszcze lepszy!
  • Śmiało dorzuć kawałek mango czy ananasa jeśli masz.